Emanuela Betta

Tecnico di Laboratorio

Gruppo di Ricerca "Qualità Sensoriale"

Dipartimento di Qualità Alimentare e Nutrizione

Centro Ricerca e Innovazione

Fondazione Edmund Mach (FEM) - Via E. Mach 1, 38010 San Michele all'Adige (TN)

Stanza PRC 6013

Tel. +39 0461 615 188

E-mail emanuela.betta@fmach.it

Biografia

Emanuela ha studiato Chimica Industriale presso l'Istituto Tecnico Industriale Michelangelo Buonarroti, Trento (Italia) e si è diplomata nel luglio 2003. Ha lavorato come tecnico di laboratorio in alcune aziende alimentari locali e dal 2005 lavora presso la Fondazione Edmund Mach.

Attività di Ricerca

Supporta le attività del gruppo di ricerca Qualità Sensoriale in special modo per quanto riguarda l’uso della GC-MS per l’identificazione e la quantificazione del rilascio dei composti volatili.

A.A. 2018-19 / 2017-18 / 2011-12 / 2010-11: Supporto tecnico nelle lezioni pratiche per il corso di Analisi Sensoriale, 2 ° Corso di Laurea in Viticoltura ed Enologia, Università di Trento.



Pubblicazioni Selezionate
Ni, Q.; Gasperi, F.; Aprea, E.; Betta, E.; Bergamaschi, M.; Tagliapietra, F.; Schiavon, S.; Bittante, G. (2020). The volatile organic compound profile of ripened cheese is influenced by crude protein shortage and conjugated linoleic acid supplementation in the cow’s diet. Journal of dairy science Link
Endrizzi, I.; Aprea, E.; Betta, E.; Charles, M.; Zambanini, J.; Gasperi, F. (2019). Investigating the effect of artificial flavours and external information on consumer liking of apples. Molecules Link
Tsevdou, M.; Aprea, E.; Betta, E.; Khomenko, I.; Molitor, D.; Biasioli, F.; Gaiani, C.; Gasperi, F.; Taoukis, P.; Soukoulis, C. (2019). Rheological, textural, physicochemical and sensory profiling of a novel functional ice cream enriched with Muscat de Hamburg (Vitis vinifera L.) grape pulp and skins. Food and bioprocess technology Link
Aprea, E.; Gasperi, F.; Betta, E.; Sani, G.; Cantini, C. (2018). Variability in volatile compounds from lipoxygenase pathway in extra virgin olive oils from Tuscan olive germoplasm by quantitative SPME/GC‐MS. Journal of mass spectrometry Link
Charles, M.; Endrizzi, I.; Aprea, E.; Zambanini, J.; Betta, E.; Gasperi, F. (2017). Dynamic and static sensory methods to study the role of aroma on taste and texture: a multisensory approach to apple perception. Food quality and preference Link
Aprea, E.; Charles, M.C.; Endrizzi, I.; Corollaro, M.L.; Betta, E.; Biasioli, F.; Gasperi, F. (2017). Sweet taste in apple: the role of sorbitol, individual sugars, organic acids and volatile compounds. Scientific reports Link
Schuhfried, E.; Betta, E.; Cappellin, L.; Aprea, E.; Gasperi, F.; Märk, T.D.; Biasioli, F. (2017). Withering of plucked Trachelospermum jasminoides (star jasmine) flowers – Time-dependent volatile compound profile obtained with SPME/GC–MS and proton transfer reaction-mass spectrometry (PTR-MS). Postharvest biology and technology Link
Aprea, E.; Romanzin, A.; Corazzin, M.; Favotto, S.; Betta, E.; Gasperi, F.; Bovolenta S. (2016). Effects of grazing cow diet on volatile compounds as well as physicochemical and sensory characteristics of 12-month-ripened Montasio cheese. Journal of dairy science Link
De Marchi, F., Aprea, E., Endrizzi, I., Charles, M., Betta, E., Corollaro, M.L., Cappelletti, M., Ferrentino, G., Spilimbergo, S., Gasperi, F. (2015). Effects of Pasteurization on Volatile Compounds and Sensory Properties of Coconut (Cocos nucifera L.) Water: Thermal vs. High-Pressure Carbon Dioxide Pasteurization. Food and Bioprocess Technology. In Press. DOI:10.1007/s11947-015-1501-4 Link
Cappellin, L.; Costa, F.; Aprea, E.; Betta, E.; Gasperi, F.; Biasioli, F. (2015). Double clustering of PTR-ToF-MS data enables the mapping of QTLs related to apple fruit volatilome. Scientia horticulturae Link
Aprea, E.; Bergamaschi, M.; Betta, E.; Bovolenta, S.; Romanzin, A.; Gasperi, F. (2015). Utilizzo dell'occhio elettronico per la valutazione del colore e delle occhiature di Montasio prodotto in malga. Scienza e tecnica lattiero-casearia Link
Bergamaschi, M.; Aprea, E.; Betta, E.; Biaioli, F.; Cipolat-Gotet, C.; Cecchinato, A.; Bittante; G.; Gasperi, F. (2015). Effects of dairy system, herd within dairy system, and individual cow characteristics on the volatile organic compound profile of ripened model cheeses. Jouranl of dairy science Link
Aprea, E., Romano, A., Betta, E., Biasioli, F., Cappellin, L., Fanti, M., Gasperi , F. (2014). Volatile compounds changes during shelf life of dried Boletus Edulis: comparison between SPME-GC-MS and PTR-ToF-MS analysis. Journal of Mass Spectrometry, In press.Link
Cappelletti, M.; Ferrentino, G.; Endrizzi, I.; Aprea, E.; Betta, E.; Corollaro, M.L.; Charles, M.; Gasperi, F.; Spilimbergo, S. (2014). High Pressure Carbon Dioxide pasteurization of Coconut Water: a sport drink with high nutritional and sensory quality. Journal of Food Engineering, 145, 73-81. DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2014.08.012 link
Aprea, E.; Corollaro, M.L.; Endrizzi, I.; Betta, E.; Demattè, M.L.; Biasioli, F.; Gasperi, F. (2015). Studio delle relazioni tra composti volatili e descritori sensoriali. Ingredienti alimentari Link
Aprea, E.; Romano, A.; Betta, E.; Biasioli, F.; Cappellin, L.; Fanti, M.; Gasperi, F. (2015). Volatile compound changes during shelf life of dried Boletus edulis: comparison between SPME-GC-MS and PTR-ToF-MS analysis. Journal of mass spectormetry Link
Corollaro, M.L., Aprea, E., Endrizzi, I., Betta, E., Demattè, M.L., Charles, M.,Bergamaschi, M., Costa, F., Biasioli, F., Corelli Grappadelli, L., Gasperi, F. (2014). A combined sensory-instrumental tool for apple quality evaluation. Postharvest Biology and Technology, 96, 135-144. DOI: 10.1016/j.postharvbio.2014.05.016 Link
Demattè, M.L., Pojer, N., Endrizzi, I., Corollaro, M.L., Betta, E., Aprea, E., Charles, M., Biasioli, F., Zampini, M. & Gasperi, F. (2014). Effects of the sound of the bite on apple perceived crispness and hardness. Food Quality and Preferences, 38,58-64. DOI: 10.1016/j.foodqual.2014.05.009 Link
Fabris, A.; Endrizzi, I.; Aprea, E.; Betta, E.; Biasioli, F.; Gasperi, F. (2012). Il profilo aromatico del formaggio Trentingrana: effetto delle modalità di conservazione del latte. Scienza e tecnica lattiero casearia Link
Aprea, E., Corollaro, M.L., Betta, E., Endrizzi, I., Demattè, M.L., Biasioli, F., et al. (2012). Sensory and instrumental profiling of 18 apple cultivars to investigate the relation between perceived quality and odour and flavour. Food Research International, 49(2), 677-686. DOI: 10.1016/j.foodres.2012.09.023 Link
Tasin, M., Betta, E., Carlin, S., Gasperi, F., Mattivi, F., & Pertot, I. (2011). Volatiles that encode host-plant quality in the grapevine moth. Phytochemistry, 72(16), 1999-2005. DOI: 10.1016/j.phytochem.2011.06.006 Link

C O N T A T T I

Il Laboratorio Sensoriale si trova al piano terra del Palazzo della Ricerca e della Conoscenza (PRC) del Centro Ricerca e Innovazione (CRI) presso la Fondazione Edmund Mach (FEM).

Tel. +39 0461 615320 / +39 0461 6153188 laboratorio.sensoriale@fmach.it