Iuliia khomenko

Tecnologa

Gruppo di Ricerca "Qualità Sensoriale"

Dipartimento di Qualità Alimentare e Nutrizione

Centro Ricerca e Innovazione

Fondazione Edmund Mach (FEM) - Via E. Mach 1, 38010 San Michele all'Adige (TN)

Stanza PRC 6125

Tel. +39 0461 615 189

E-mail iuliia.khomenko@fmach.it

Biografia

Iuliia ha iniziato a lavorare nel gruppo di ricerca Qualità Sensoriale nel febbraio 2013 come dottoranda e dal 2016 ha continuato come tecnologa. Nel 2019 ha conseguito il dottorato di ricerca presso l'Università di Innsbruck (Austria) dal titolo "Food volatilomics by Proton Transfer Reaction-Time of Flight-Mass Spectrometry". Si occupa di analisi di composti organici volatili (VOC) valutati dalla spettrometria di massa del tempo di reazione del trasferimento di protoni (PTR-TOF-MS)

Attività di Ricerca

Iniezione diretta - spettrometria di massa

Volatilomica alimentare

Volatilomica microbica

Composti organici volatili ambientali e vegetali

Studio della percezione del sapore e del rilascio del sapore in analisi in vivo

Studio del rilascio di COV durante la lavorazione degli alimenti


Pubblicazioni Selezionate

Capozzi, V., Fragasso, M., Khomenko, I., Silcock, P. & Biasioli, F. 2021, Real-Time Monitoring of Flavoring Starter Cultures for Different Food Matrices Using PTR-MS.

Cellini, A., Donati, I., Farneti, B., Khomenko, I., Buriani, G., Biasioli, F., Cristescu, S.M. & Spinelli, F. 2021, "A breach in plant defences: Pseudomonas syringae pv. actinidiae targets ethylene signalling to overcome actinidia chinensis pathogen responses", International Journal of Molecular Sciences, vol. 22, no. 9.

Di Guardo, M., Farneti, B., Khomenko, I., Modica, G., Mosca, A., Distefano, G., Bianco, L., Troggio, M., Sottile, F., La Malfa, S., Biasioli, F. & Gentile, A. 2021, "Genetic characterization of an almond germplasm collection and volatilome profiling of raw and roasted kernels", Horticulture Research, vol. 8, no. 1.

Farneti, B., Khomenko, I., Pietrella, M., Martinatti, P., Emanuelli, F., Aprea, E., Maltoni, M.L., Baruzzi, G., Biasioli, F. & Giongo, L. 2021, Development of a new phenotypic roadmap to improve strawberry aroma based on direct injection mass spectrometry.

Li, M., Xu, J., Lyu, F., Khomenko, I., Biasioli, F., Villani, M., Baldan, B. & Varotto, C. 2021, "Evolution of isoprene emission in Arecaceae (palms)", Evolutionary Applications, vol. 14, no. 4, pp. 902-914.

Pedrotti, M., Khomenko, I., Genova, G., Castello, G., Spigolon, N., Fogliano, V. & Biasioli, F. 2021, "Quality control of raw hazelnuts by rapid and non-invasive fingerprinting of volatile compound release", LWT, vol. 143.

Quercia, L., Khomenko, I., Capuano, R., Tonezzer, M., Paolesse, R., Martinelli, E., Catini, A., Biasioli, F. & Di Natale, C. 2021, "Optimization of gas sensors measurements by dynamic headspace analysis supported by simultaneous direct injection mass spectrometry", Sensors and Actuators B: Chemical, vol. 347

Sangiorgio, D., Cellini, A., Spinelli, F., Farneti, B., Khomenko, I., Muzzi, E., Savioli, S., Pastore, C., Rodriguez-Estrada, M.T. & Donati, I. 2021, "Does organic farming increase raspberry quality, aroma and beneficial bacterial biodiversity?", Microorganisms, vol. 9, no. 8.

Telagathoti, A., Probst, M., Khomenko, I., Biasioli, F. & Peintner, U. 2021, "High-throughput volatilome fingerprint using ptr–tof–ms shows species-specific patterns in mortierella and closely related genera", Journal of Fungi, vol. 7, no. 1, pp. 1-20.

Busatto, N., Vittani, L., Farneti, B., Khomenko, I., Caffini, M., Faccini, S., Boschetti, M. & Costa, F. 2022, "Physiological and molecular characterization of the late ripening stages in Mangifera indica cv Keitt", Postharvest Biology and Technology, vol. 183.

Di Pierro, E.A., Franceschi, P., Endrizzi, I., Farneti, B., Poles, L., Masuero, D., Khomenko, I., Trenti, F., Marrano, A., Vrhovsek, U., Gasperi, F., Biasioli, F., Guella, G., Bianco, L. & Troggio, M. 2022, "Valorization of Traditional Italian Walnut (Juglans regia L.) Production: Genetic, Nutritional and Sensory Characterization of Locally Grown Varieties in the Trentino Region", Plants, vol. 11, no. 15.

Farneti, B., Khomenko, I., Ajelli, M., Emanuelli, F., Biasioli, F. & Giongo, L. 2022, "Ethylene Production Affects Blueberry Fruit Texture and Storability", Frontiers in Plant Science, vol. 13.

Romano, A., Cappellin, L., Cuccui, I., Bogialli, S., Khomenko, I., Tonezzer, M., Biasioli, F., Pastore, P. & Allegretti, O. 2022, "Exploring volatile organic compound emission from thermally modified wood by PTR-ToF-MS", Analyst, vol. 147, no. 22, pp. 5138-5148.

Mazzucotelli, M.; Farneti, B.; Khomenko, I.; Gonzalez-Estanol, K.; Pedrotti, M.; Fragasso, M.; Capozzi, V. & Biasioli, F. 2022, “Proton transfer reaction mass spectrometry: A green alternative for food volatilome profiling”, Green Analytical Chemistry, vol. 3

Probst, M.; Telagothoti, A.; Siewert, B.; Khomenko, I.; Betta, E.; Biasioli, F. & Peintner, U 2023, “Co-cultivation of Mortierellaceae with Pseudomonas helmanticensis affects both their growth and volatilome”, Scientific Reports, vol 13, no. 2213

Romano, A.; Capozzi, V.; Khomenko, I.; Biasioli F. 2023 Advances in the Application of Direct Injection Mass Spectrometry Techniques to the Analysis of Grape, Wine and Other Alcoholic Beverages Molecules 28 (22), 7642

Yu, J.; Khomenko, I.; Biasioli, F.; Li, M.; Varotto, C. 2023 “A Novel Isoprene Synthase from the Monocot Tree Copernicia prunifera (Arecaceae) Confers Enhanced Drought Tolerance in Transgenic Arabidopsis” International Journal of Molecular Sciences 24 (20), 15329

Roberts, R.; Khomenko, I.; Eyres, GT.; Bremer, P.;  Silcock, P.; Betta, E.; Biasioli F. 2023 “Online monitoring of higher alcohols and esters throughout beer fermentation by commercial Saccharomyces cerevisiae and Saccharomyces pastorianus yeast” Journal of Mass Spectrometry 58 (10), e4959

Mazzucotelli, M.; Khomenko, I.; Betta, E.; Cetto, I.; Farneti, B.; Gabetti, E.; Cavallero, A.; Aprea E.; Biasioli F. 2023 “Monitoring alkyl pyrazines in roasted hazelnuts by SHS-GC-IMS: IMS response assessment and standardization”, Talanta 259, 124568

Gonzalez-Estanol, K.; Khomenko, I.; Cliceri, D.; Biasioli, F.; Stieger M 2023 “In vivo aroma release and perception of composite foods using nose space PTR–ToF–MS analysis with Temporal-Check-All-That-Apply” Food Research International 167, 112726

Farneti, B.; Khomenko, I.; Ajelli, M.; Wells, KE.; Betta, E.; Aprea, E.; Giongo, L.; Biasioli F. 2023 “Volatilomics of raspberry fruit germplasm by combining chromatographic and direct-injection mass spectrometric techniques” Frontiers in Molecular Biosciences 10, 1155564

Vittani, L.; Populin, F.; Stuerz, S.; Buehlmann, A.; Khomenko, I.; Biasioli, F.; Bühlmann-Schütz, S.;  Vrhovsek, U.; Masuero, D.; Zanella A.; Busatto, N.; Costa, F. 2023 “Comparative transcriptome and metabolite survey reveal key pathways involved in the control of the chilling injury disorder superficial scald in two apple cultivars, ‘Granny Smith’ and ‘Ladina’” Frontiers in Plant Science 14, 1150046

Roberts, R.; Khomenko, I.; Eyres, GT.; Bremer, P.; Silcock, P.; Betta, E.; Biasioli F. 2023 “Investigation of Geraniol Biotransformation by Commercial Saccharomyces Yeast Strains by Two Headspace Techniques: Solid-Phase Microextraction Gas Chromatography/Mass Spectrometry (SPME-GC/MS) and Proton Transfer Reaction-Time of Flight-Mass Spectrometry (PTR-ToF-MS)” Fermentation 9 (3), 294

Fennine, C.; Favaro, R.; Khomenko, I.; Biasioli, F.; Cappellin, L.; Angeli S. 2024, “Diel rhythm of volatile emissions from males and females of the olive fruit fly Bactrocera oleae using PTR-ToF and GC–MS” Journal of Insect Physiology 153, 104596

Baldi, P.; Buti M.; Gualandri V.; Khomenko I.; Farneti B.; Biasioli F.; Paffetti D.; Malnoy M. 2024 “Transcriptomic and volatilomic profiles reveal Neofabraea vagabunda infection-induced changes in susceptible and resistant apples during storage” Postharvest Biology and Technology V 212, 112889

C O N T A T T I

Il Laboratorio Sensoriale si trova al piano terra del Palazzo della Ricerca e della Conoscenza (PRC) del Centro Ricerca e Innovazione (CRI) presso la Fondazione Edmund Mach (FEM). 

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